Ma Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.
Iskolánkról
Oktatás és nevelés
DÖK
Hírek
Dokumentumok
Pályázatok
Galéria
Könyvtár
Pályázatok > HATÁRTALANUL > Határtalanul 2016

Határtalanul 2016

 

Pályázati azonosító szám: HAT-15-05-0707

 


Beszámoló

1. nap

2016. április 26-án reggel 7 órakor nagy örömmel indultunk el Szlovákia felé, s körülbelül 11 órakor léptük át a határt.

Első megállónk a rozsnyói magyar tanítási nyelvű Fábry Iskola volt, ahol egy rövid tájékoztatást kaptunk az iskoláról, találkoztunk ott tanuló magyar gyerekekkel, átadtuk az ajándékba vitt könyveket és az udvaron elültettük a barátság fánkat. Később elsétáltunk a város főterére és megnéztünk egy Kossuth szobrot, Kossuth munkásságáról Tóth János tanár úr mesélt nekünk.

Folytattuk utunkat az Andrássy család vadászkastélyába, amely Betléren található. Csodálatosan megmaradtak a korabeli bútorok, képek, berendezési tárgyak. Betekintést kaphattunk a mindennapjaikba, gyűjteményeikbe. Nekem legjobban az alaksorban található Afrika kiállítás tetszett. Itt sok kitömött állatot láttunk: medvét, elefántot, kígyóbőrt, krokodilt.

Következő állomásunk a Jászói cseppkőbarlang volt, ahol gyönyörű cseppköveket láthattunk.

Ezután elindultunk a szállásra. Út közben már láthattuk a Tátra havas csúcsait, s a tájban gyönyörködhettünk. Megérkeztünk Tátralomnicra és elfoglaltuk 3 ágyas szobánkat. Este 8 órakor vacsoráztunk és megírtuk napi fogalmazásainkat. Este nehezen jött álom a szememre a sok élmény miatt.

2.nap

Reggel borús, esős időre ébredtünk. 8 órakor elfogyasztottuk svédasztalos reggelinket majd újabb kalandokra indultunk.

A Bélai barlanghoz emelkedő vezetett és közben a hó is eleredt. A barlang csodálatos volt. Itt magyarnyelvű gépi tájékoztatást kaptunk a barlang cseppköveiről, történetéről. 70 percet tartott a túra, melynek során álló és függő cseppkövek nyűgöztek le. Legjobban a zeneterem tetszett, ahol halk zene szólt és fényjátékkal tették még érdekesebbé a látványt. Sajnos fényképezni csak igen sok euróért lehetett volna…

Következő program helyszínünk Késmárk volt, ahol meglátogattunk egy templomot, megtekintettük a város Fő terét, s elmentünk a Thököly várhoz is. Az udvari sakktáblán tudtunk élő sakkot játszani is.

Miután felszálltunk a buszra, elmentünk Lőcsére, ahol a Szent Jakab templomba látogattunk el. Ott egy gyönyörű oltár tárult elénk és társaink olvastak fel tájékoztató szöveget a templomról.

Később Csütörtökhelyre mentünk, s megnéztük a Szapolyai szentélyt, ahova régen a Szapolyai család elhunyt rokonait temették. Itt a pincében meg tudtuk nézni a régi temetkezési helyet is.

Következő állomásunk Szepesszombat volt, s itt emlékművet néztünk meg. A zuhogó eső megzavarta a szabadtéri programjainkat, így siettünk vissza a szállásunkra.

Este Mikszáth Kálmán Fekete város című regényéről előadást hallgattunk meg, mely Lőcséhez kapcsolódik.

A lenyűgöző táj adta a témáját az esti rajzversenyhez, melyen mindenki szívesen részt vett.

3. nap

Reggel gyönyörű havas táj tárult elénk.

8 órakor megreggeliztünk, majd elindultunk Iglóra. Megnéztük a Szűz Mária mennybemenetele tiszteletére emelt templomot, s emellett elmehettünk sétálni és fagyit is ehettünk.

Következő állomásunk a márkusfalvai Máriássy kastély volt. Történelméről, lakóiról idegenvezetőnktől kaptunk sok hasznos információt. Gyönyörű berendezési tárgyakat láthattunk különböző korokból, s körbesétáltunk a kastélyt átölelő, óriási kertben. Nekem legjobban az agancsokból készült tárgyakat bemutató szoba tetszett. (lámpa, székkarfa, kisasztal…)

Majd folytattuk utunkat a Szepesi vár felé. Már messziről az út fölé magasodtak a vár falai. Ez a vár leégett, de sok része megtekinthető mai napig is. Bebarangoltuk a vár belsejét. Itt megnézhettük a kínzó kamrát, amelyben korabbeli eszközökkel büntethettük meg társainkat. Felmentünk a vár legmagasabb tornyára, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk.

A napot a Szlovák Paradicsomban folytattuk. A Hernád folyó mentén haladt a túránk. Az első szakaszt erdei ösvényen tettük meg. Majd a folyó által vájt hasadék peremén mentünk tovább. Itt vigyázni kellett, mert a tegnapi esőzések miatt csúszós út várt ránk. Volt, hogy sziklákba vájt lépőrácsokon vezetett az utunk. Alattunk folyt a Hernád, lenyűgöző és ijesztő élmény is volt egyszerre.

Mielőtt visszajöttünk volna a szállásra elmentünk bevásárolni.

19:40-kor megérkeztünk szállásunkra, s szomorúan láttuk, hogy az éjjel esett hó nagy része elolvadt.

Ez volt a legeslegjobb nap, de sajnos az utolsó előtti.

4. nap

Sajnos a szlovákiai utazásunk utolsó napjához érkeztünk. Reggeli előtt összecsomagoltunk, majd elfogyasztottuk a reggelit. Ezután felpakoltunk a buszra és elindultunk.

Az elsőször a Csorba-tóhoz mentünk el. Útközben láttuk azt a pusztítást, amit egy néhány évvel ezelőtti szélvihar okozott a Tátra erdőiben. A fák kidőltek, csak néhány magas fa maradt meg és már közöttük nőttek az új kis fenyők.

A tónál gyönyörű, havas táj fogadott minket. Hógolyóztunk és hóembert is építettünk. Sajnos ködös volt az idő így nem láttuk meg közelebbről a Tátra csúcsait. Itt lehetett ajándékot vásárolni is.

Ezután Eperjesre buszoztunk el, ahol a város főterét néztük meg. Sajnos ez a nap is esős volt, így nem sokáig nézelődhettünk.

A hazaindulásunk előtti utolsó állomás Kassa volt. Itt először megkerestük II. Rákóczi Ferenc rodostói házának másolatát. Ezután megnéztük azt a templomot, ahol Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc van eltemetve. Itt éppen misét tartottak. A templommal szemben található egy csodálatos szökőkút és a Színház gyönyörű épülete. Volt még egy rövid szabad program, vásárolhattunk még itt is néhány ajándékot.

Kassáról hazaindultunk. Észre sem vettük, hogy mikor léptük át a határt. Somoskőújfalunál értünk vissza Magyarországra. Este 7 óra után érkeztünk meg az iskolához. Itthon már nagyon vártak a szüleink, testvéreink.

Mindannyian sok-sok élménnyel tértünk haza, volt mit mesélni otthon!

Nagyon jól éreztük magunkat és szívesen visszamennénk máskor is!

2016. április 26-29 - Felvidéki kirándulás

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink