Ma Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
Oktatás és nevelés > ÖKOiskola > Egészséges iskola

Egészséges iskola

Beszámoló az „Egészséges Iskola” pályázat megvalósításáról
a Felsővárosi Általános Iskolában

Az egészséges életmódra nevelés a Felsővárosi Általános Iskola nevelőtestülete számára nem kizárólagosan egy pályázati program megvalósítását, hanem a folyamatos nevelő-oktató munkát átható szemléletetmódot jelenti. Ennek megfelelően feladatainkat egész évben folyamatosan, az aktualitásokhoz, az évszakok adta lehetőségekhez igazítjuk.

A gyermekek egészségének megőrzésére különös gondot fordítunk. Arra neveljük őket, hogy óvják, védjék egészségüket, tartsák tisztán környezetüket, „munkahelyüket” az iskolát. Erre egy versennyel is ösztönözzük őket, melyet minden tanév elején meghirdetünk „Tisztasági verseny” címmel. Szempontsort dolgoztunk ki, ami alapján a tanulók pontozzák az osztályok tisztaságát, rendjét. A tanév végén összesítünk és jutalmazzuk a legtisztább osztályt.
Az osztályfőnöki órák keretében az osztályokat leginkább érdeklő kérdésekben, valamint az osztályfőnökök javaslatára a védőnő egész évben előadásokat tart. A választható témák: egészséges táplálkozás, fogápolás, tisztálkodás, kamaszkori problémák, barátság-szerelem, valamint a tanulók által felvetett egyéb kérdések, problémák.
Nemcsak az a lényeges, hogy most egészségesen éljenek tanulóink, hanem az is, hogy az iskolából kikerülve, felnőtté válva is óvják egészségüket, ne alakuljanak ki náluk káros szenvedélyek. Bízunk benne, hogy nem fognak a dohányzás, alkohol, drog rabjaivá válni, ha részt vesznek a DADA programban. Iskolánkban az idei tanév már a második a programban való részvételben. Ezentúl persze figyelemmel kísérjük a témában kínálkozó egyéb lehetőségeket is, mint például a Károly Róbert Főiskolán megrendezett kábítószer ellenes kiállítás az ősszel.

Ugyancsak folyamatos szervezésűek a tanév folyamán a túrák. Tanulóink szép számmal vesznek részt a Kékes Turista Egyesület által szervezett túrákon: januárban a téli túrán, februárban a jelmezes farsangi túrán, márciusban a hóvirág túrán, Pünkösdkor az éjszakai túrán. Természetesen iskolánk is több alkalommal szervez túrát, így például áprilisban kerékpár túrán, májusban a Sárhegyen az erdei tanösvényen voltunk. A nagyszabású ÖKO-túránk június elején alaposan megizzasztott minden tanulót és pedagógust. Kollégáink nagyon szívesen viszik tanítványaikat ásványgyűjtő túrára is.
Résztvevői voltunk szeptemberben a Kömlei Károly futóversenynek, az októberben megrendezett gyaloglónapnak, valamint a rossz idő ellenére a Fő téren is gyalogoltunk 675 métert.

Hosszú évekre visszamenően heti rendszerességű, az iskola tanulóközösségét legnagyobb számban megmozgató iskolai sportversenyünk a „Suli-rangadó”. Ennek megrendezéséhez hetente plakátokat, versenykiírást készítünk, eredményeiről beszámolót jelentetünk meg a Suli-infón, a tornaterem bejáratánál, a tanáriban. Évfolyamonkénti rangsort állítunk fel a különböző sportágakban elért eredményekről, a legjobb teljesítményt nyújtó osztályok, csapatok tárgyjutalomban részesülnek (sporteszközök, labda, érem hullahopp karika, ugráló kötél). A legnépszerűbb a labdarúgás mellett a kötélhúzó verseny.

Kötélhúzás Kötélhúzás
Kötélhúzó verseny

2009. június 6-án a Városi Egészségnap keretében iskolánk rajzversenyt hirdetett, majd ebből kiállítást rendezett az aulában. Vércukorszintet, vérnyomást mértünk az érdeklődőknek. A focibajnokság kiírására a város több pontján helyeztünk el plakátokat, résztvevőket toborozva. Nagy sikerrel zajlott az említett napon az apa-fia focibajnokság. A csapatok elért eredményük elismeréseként éremjutalomban részesültek.

Iskolánkban már több éves hagyománya van a november hónapban megrendezésre kerülő „Egészségnevelési hét”-nek. A programok összeállításánál fő szempont, hogy mindig az igényeknek és az aktualitásoknak megfelelő rendezvények várják az érdeklődőket. Természetesen ebben nagy szerepe van a kollégáknak, akiknek megfelelő módon kell a tanulókat motiválni, hogy minden egyes program látogatottsága magas legyen. A hét megkezdése előtt felhívást tettünk közzé.

Versenyfelhívás
Versenyfelhívás

Az osztályok közötti dekorációs verseny hirdettünk „Egészséges élet - Egészséges környezetben” címmel, melynek értékelése külön alsó és felső tagozatban történt. Az egészségnevelési hét megnyitóján adtuk át a dekorációs verseny nyerteseinek díjait. Ezen a délutánon volt az alsósok számára szervezett hagyományos „Zöldségbáb-készítő” verseny.Idén négyféle zöldségből kellett szobrot készíteniük a kicsiknek.

Zöldségbáb-készítő verseny Zöldségbáb-készítő verseny
Zöldségbáb-készítő verseny

A felső tagozat számára asztali dísz készítő versenyt szerveztünk ugyanebben az időben. Természetes anyagokból, ősszel megtalálható termések felhasználásával kellett alkotniuk. Minden évben meglepő, hogy a gyerekek milyen fantáziadúsak, ötletesek! Az alkotásokból az aulában kiállítást rendeztünk, így azok egész héten láthatóak voltak.

Asztaldísz-készítő verseny
Asztaldísz-készítő verseny

Már több éve Dr. Koncz Katalin tüdőgyógyász főorvos asszony tartja a „Dohányzás káros hatása” című előadást a negyedik évfolyam számára.

Előadás a dohányzás ártalmairól
Előadás a dohányzás ártalmairól

A közkedvelt aerobic nemcsak a tanulókat mozgatta meg, hanem a kollégák is szívesen bekapcsolódtak a tornába az aulában. Sok éve szervezzük és igen nagy lelkesedéssel vesz részt benne gyermek, felnőtt egyaránt.

Aerobic az aulában Aerobic az aulában Aerobic az aulában
Aerobic az aulában

Az elsősegélynyújtó bemutatón a gyerekek bátran és aktívan próbálgatták, hogy mit kell tenniük, ha valaki bajba kerül. Bízunk benne, hogy ezek után nem nézik tétlenül, ha bárhol szükség van a segítségükre.

Elsősegélynyújtás a gyakorlatban Elsősegélynyújtás a gyakorlatban
Elsősegélynyújtás a gyakorlatban

A Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa a drogprevenciós foglalkozáson az új drogról és annak káros hatásáról tartott előadást. Ugyanezen a napon a gyerekek és a felnőttek ingyenes egészségügyi mérésen vehettek rész (testsúly, vérnyomás). A méréseket a védőnő és az ÁNTSZ egyik kollégája végezte. Ehhez az Arcadia-Reklám Kft. egy négyfunkciós mérleget ajánlott fel iskolánknak.

Testtömegindex mérése
Testtömegindex mérése

Iskolánk ÖKO-iskolai programjának megfelelően fontos szem előtt tartanunk, hogy az egészséges testhez és lélekhez hozzá tartozik a környezet, a szűkebb és tágabb környezetünk védelme is. 2009. november 12. rendkívüli nap iskolánk történetében. Ezt a napot ÖKO-NAP-nak neveztük el. A megnyitón Dr. Végh Attila alpolgármester úr átnyújtotta az „Örökbefogadási nyilatkozat”-ot azon óvodák és iskolák képviselőinek, akik vállalták valamelyik hozzájuk közel lévő park vagy játszótér folyamatos figyelemmel kísérését, „örökbe fogadását”.Az örökbefogadást jelképező farönköket kihelyeztük a megjelölt területekre.

Ünnepélyes megnyitó Az örökbefogadási nyilatkozat átadása
Ünnepélyes megnyitó Az örökbefogadási
nyilatkozat átadása

Az örökbefogadó iskolásokon és meghívott vendégeken kívül még 300 nagycsoportos óvodást foglalkoztattunk ezen a napon. Az óvodásoknak több helyszínen színes, érdekes foglakozásokat tartottak a tanító nénik.

Állatkirakó Képeslap készítés Készül a madárkalács
Állatkirakó Képeslap készítés Készül a madárkalács

Vendégeinket graham-búzalisztből készült egészséges kenyérfalatkákkal és süteményekkel kínáltuk.

Egészséges sütemények
Egészséges sütemények

Az alsósoknak, felsősöknek is külön programokat állítottunk össze. Különböző előadásokat hallgathattak meg, melynek nemcsak hallgatói, hanem aktív résztvevői is voltak. Itt hallhattak a szelektív hulladékgyűjtésről (ami nem új tanulóinknak, hiszen két éve gyűjtjük a PET-palackokat, fémdobozokat,), a madárvédelemről, de volt erdészeti bemutató, növényismeret, vízvizsgálat.

Alsós vetélkedő Szelektív hulladékgyűjtés Vízvizsgálat
Alsós vetélkedő Szelektív hulladékgyűjtés Vízvizsgálat
Növényismeret Erdészeti bemutató Madárvédelem
Növényismeret Erdészeti bemutató Madárvédelem

Tanulóink kreativitása mutatkozott meg a hulladékbók készített szobrok alkotása és az ÖKO-falu makettjének elkészítése során is.

ÖKO-falu Hulladék szobor Hulladékból hasznosat
ÖKO-falu Hulladék szobor Hulladékból hasznosat

A program zárásaként az osztályok képviselői sövényt ültettek az iskola udvarán.

Nagy öröm volt számunkra, hogy az idei tanévben a pályázat kapcsán megoldhattuk a tanulók jutalmazását, ami a továbbiakra nézve mindenképpen motiváló erőt jelent az ilyen jellegű programok szervezésére.
Köszönjük a pályázaton nyert támogatást!

 

Gyöngyös, 2009. november 30.

Horváth Zoltánné
igazgató

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink