Ma Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.
Iskolánkról
Oktatás és nevelés
DÖK
Hírek
Dokumentumok
Pályázatok
Galéria
Könyvtár
Könyvtár > Könyvajánló

Könyvajánló


Csukás István: A téli tücsök meséi

(Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Vanó Márton ajánlása –

A regény egy tücsök története, aki belebújuk egy kiránduló gyerek terepszínű, zsálya illatú hátizsákjába, és így kerül a szigetről a szobába. Unalmában felugrik az írógép egy-egy billentyűjére, ami nyomot hagy a papíron, így a könyv végére elolvashatunk egy mondatot.

Minden fejezetben elmesél egy történetet a szigetről, ahol élt. A csupa pofazacskós hörcsög, a legkisebb ugrifüles és a többi állatka kalandjai megnevettetik az olvasót.

Nekem ez a könyv azért tetszett, mert vicces volt, nagy betűk voltak benne és szép rajzok.

Azoknak ajánlom, akik szeretik az állatmeséket, és még nem olvastak sokat, ugyanis ez a könyv rövid és könnyen érthető.


Megan Rix: Echo, gyere haza!

- Báder Lavínia ajánlása –


A könyv, amit a nyári szünidő alatt olvastam, egy elveszett kiskutya kalandjait mutatja be.

A 11 éves Jake szeretett volna egy kiskutyát. Jake hallássérült gyermek volt, ezért is vágyott egy speciális hangjelző kutyára. Egy napon a nővérével és az édesanyjával elmentek vásárolni, és a bolt előtt észrevett egy hajléktalan bácsit, aki mellett ott ücsörgött egy terrier keverék kiskutya.

Sajnos egy nap a kiskutya gazdája bekerült a hajléktalanok otthonába, ahová nem volt szabad állatot bevinni. A kutyust a Segítő Mancsok kutyamenhely dolgozói fogadták be, amíg gazdára nem lel. Jake-nek eszébe jutott, hogy talán ebből a kutyából lehetne hangjelző állat, és így teljesülhetne az álma. Megtudta, hogy hosszú lesz ez a folyamat, de nem bánta. Sok érdekességet tanult eközben a kutyáról, akit Echonak nevezett el, ami azt jelenti: visszhang. Ha érdekelnek a kisfiú és a kutyája további kalandjai, olvasd el a könyvet!

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Igazán izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli és lebilincselő történet. Biztos, hogy még egyszer el fogom olvasni ezt a regényt.


Erich Kästner: Emil és a detektívek
(Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Varga Kristóf ajánlása –

Olvastam egy izgalmas könyvet, amit az iskolai könyvtárból kölcsönöztem, most erről írok nektek.

Volt egy kisfiú, akit Emilnek hívtak és Németországban élt. Egyszer elment a nagymamájához Berlinbe és megtörtént vele egy eset.

Vonattal utazott a fiú a nagyihoz, és volt a zsebében 140 márka (ez volt a régi német pénz), amit gombostűvel rögzített a zsebében. Egyedül volt a vonatfülkében, és egyszer csak elaludt. Közben észrevétlenül beosont a kupéba egy tolvaj, és Emil pénzének nyoma veszett. Ezt akkor vette észre, amikor felébredt. A vasúti pályaudvaron azt gondolta, hogy a kemény kalapos úr, aki szintén ott szállt le, ahol ő, az a tolvaj. És ezért Emil elkezdte követni. Ekkor már egy egész csapat gyerek segített neki a keresésben.

Ha érdekelnek a nyomozás részletei, olvasd el a könyvet. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az izgalmas, nyomozós történeteket.

Leiner Laura: Késtél (Brexi-sorozat 1. része)

- Ambrus Alexandra ajánlása –

Budai Rebeka élete teljesen megváltozott, amikor is 16 évesen a barátja oldalára kirakta kis szemrehányó dalát, amit ő maga írt, a Késtél című dalt.

„Itt várok,

fogalmam sincs, hol lehetsz,

már megint elfelejtettél,

ha hallod ezt a számot, remélem, eszedbe jut,

hogy megint háromnegyed órát késtél.” – részlet a zenéből.

És ezzel a szuper dallal befutott a popszakmába. Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser rögtön szárnyai alá kapta, és leszerződtette a BPRP Recordsnál. Így lett Bekiből Brexi. Beki, mivel híres lett, magántanulóvá kellett válnia a sok koncert miatt. Az egykori banda tagjai megutálták, és a barátja is szakított vele. Régi haverjai már nincsenek neki, újak sok száz. De azok az újak nem olyanok, mint egy régi. Végül egyszer csak betoppan Sleisz Antal (Anti), aki később a legjobb barátja lesz.

Amikor már minden rendeződni látszik, kiderül, hogy a menedzsere beszervezte egy híres tévés műsorba duett-partnerként a Pop/Rock sztár leszek elődöntőjébe Nagy Márk partnereként. És itt kezdődik minden…

Ha szeretnétek a hétköznapokból egy kicsit kiszakadni, olvassátok el, és megtudhatjátok, milyen egy híres tini énekes nem mindennapi élete.

Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

- Ambrus Alexandra ajánlása –

Kiki nyomozását követhetjük a könyvben, aki csak két dolog után megy a kutatás során. Az esze után, na meg persze a rejtélyes vers után, ami egy kis fadoboz tetejére van vésve. A kis vers így szól:

„Galamb mutatja az utat,

Sas őrzi a fészket.

A titok fölött holló köröz,

A veréb nem közönséges madár.”

A keresés során a fiúnak egyre több kérdés fogalmazódik meg a fejében. Mit jelent a vers? Hogyan tűnt el Gerda és a nagypapája? Az eltűnéshez köze van a Gerda emlegette DR-nek? Egyáltalán ki az a DR? A sárga szalagos veréb miért követi Kikit? A láda rejthet még valamit? Mit tudhat az öreg házvezetőnő az ügyről? Mit jelenthetnek a rajzok Gerda füzetében? DR miért vadászik Kikire? Az agyagpávában mi rejlik? A madarak mit csicseregnek?

Tartsatok Kikivel és ezekre a kérdésekre tudni fogjátok a válaszokat! Nagyon jó furfangos, rejtélyes könyv! Mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg 8-12 éves fiúknak és lányoknak.

India Desjardins: Amélie zűrös élete 3. rész: Nyári bonyodalmak

- Ambrus Alexandra  ajánlása –

Az Amélie zűrös élete című könyvsorozat 3. része a 14 éves Amélie Laflamme-ról szól, aki előtt ott áll az egész nyári szünet. Csak az a baj, hogy a barátai messze lesznek tőle és az anyukájával sem fog találkozni, mert Franciaországban lesz. Nincs más választása: a nagymamájához megy falura. Mikor még csak a kocsiban ült, már akkor félt, mi fog történni. Szerencsére magával vihette a cicáját, Sybilt.

Végül is a szünidő nagyon jól sikerült, nagyon sok élményben volt része, ezt megtudhatod, ha elolvasod a könyvet.

Lányoknak ajánlom, mert érzelmes, kedves kis könyv, amely egy szeleburdi lányról szól.

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Balás Lilla  ajánlása –

A könyv egy vörös hajú lányról, Pippiről szól, akinek nincs se anyukája, se nagymamája. Az apja tengerész, aki beleesett a tengerbe. Pippi reméli, hogy egyszer érte jön. Van két állata: egy majom és egy ló. Pippi olyan erős, hogy a lovát is fel tudja emelni.

A szomszédban laknak a barátai: Annika és Tomi a nagymamájával. Velük szokott játszani.

A könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a vicces és furcsa történeteket.

 

Lewis Carroll: Alice csodaországban (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Sánta Virág  ajánlása –

Alice a nagynénje kertjében egy fa alatt ül és unatkozik. Annyira unja magát, hogy elalszik. Álmában észrevesz egy fehér nyulat és utána szalad. A nyúl beugrik a nyúlüregbe, Alice pedig utána. Egy mesebeli világba kerül, ahol furcsa lények élnek. Egy varázsital vagy süti segítségével hol megnő, hol pedig összezsugorodik. Egy hernyótól kér tanácsot, bolondokkal uzsonnázik. Az utolsó állomása a Szív Királynőnél volt, aki krokettversenyre hívta ki.

Szerintem ez a mese nagyon vicces és érdekes, az elejétől a végéig furcsa dolgok történnek benne. Minden gyereknek ajánlom, aki szereti a furcsa állatokat és a különleges dolgokat.

 

Hugh Lofting: Doktor Dolittle és az állatok (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Csernyik Simon  ajánlása –

Ez a meseregény egy Angliában élő Dr. John Dolittle nevű emberről szól, akinek van egy különleges képessége, amire a papagája Polinézia tanította meg. Ez a képesség pedig nem más, mint a kommunikáció az állatokkal.

A doktor olyan híres lett, hogy még Afrikába is eljutott a híre. Egyik nap követ érkezik hozzá, hogy sürgősen menjen Afrikába, mert az ott élő majmok nagyon betegek. El is indul kedvencei társaságában. Amint megérkezik, kórházat épít és véget vet a majmok betegségének. A hazaúton sok izgalmas kaland éri őket.

A könyvet korombelieknek ajánlom a vidám összhang, a szerethető karakterek és a kalandos szövege miatt. Ez a meseregény különbözik a filmtől, mert abban egy családos ember szerepel, aki már alapvetően tud az állatok nyelvén beszélni.

 

Fekete István: Vuk (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Tóth Szabolcs  ajánlása –

A történet egy kis rókáról szól, akinek a szülei a Vuk nevet adták. Azért adták neki ezt a nevet, mert a nagyapjára hasonlított, akinek szintén Vuk volt a neve.

Egy napon a gonosz vadász megtámadta a családját, az anyját, az apját és majdnem minden testvérét megölték. Az egyik életben maradt testvérével majd a történet végén találkozunk.

Vuk elbarangol és rátalál nagybátyjára, Karakra, aki megtanítja vadászni és minden ravaszságra is. Mikor Vuk megtudja, hogy ki támadt a családjára, megleckézteti a vadászt. Túljár a falusi kutyák eszén és megbosszulja a családját.

Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom, mert családbarát mese. Az én véleményem, hogy nagyon tartalomdús és érdekes, sok dologra tanított meg.

Pamela Lyndon Travers: Mary Poppins (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

- Lévai Barbara  ajánlása –

A történet a Banks család életéről szól, akik a négy gyermekük mellé dadát kerestek. Meg is találták a megfelelő személyt, Mary Poppinst, aki a keleti széllel érkezett. Mary igen különleges dolgokat tett a mindennapjaiban, amit a gyerekek ámulattal néztek. Nagyon megszerették, főleg a két nagyobb testvér, hiszen az ikrek még kicsik voltak. Sok különleges kalandon vitte őket keresztül, szinte csodáknak is nevezhetjük, amiből nagyon sokat tanultak. Ilyen például, amikor Tündérországban járt a gyufaárussal, vagy éppen a nevetőgázos történet, amelyben a plafonon lebegtek. Említhetném Petikét, aki egy kutya volt, és Mary tudott vele társalogni.

A sok csodának egyszer vége szakadt, mert a dada a dolga végeztével a nyugati széllel távozott.

Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, aki hisz a csodákban, és annak is, aki nem.

 

 

Ann Brashares: Négyen egy gatyában

- Oroszi Gréta  ajánlása –

A könyvből filmet is készítettek. Négy kamasz lányról szól, akik közösen kaptak egy nadrágot. Később nagyon jó barátnők lettek. Aki felvette a nadrágot, szerencsés lett, de így is sok bonyodalom akadt a lányok számára.

Azoknak ajánlom, akiknek van egy kis idejük olvasni, mert ha ezt a könyvet elkezded, nem lehet abbahagyni. Magával ragad a történet. Ha szereted a vicces könyveket, akkor ezt imádni fogod!

Erich Kästner: A két Lotti (Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

 

- Tiszóczki Réka  ajánlása –

A könyv két lányról, Luise-ról és Lotte-ról szól, aki egy gyermeküdülőben találkoznak egymással. Ők ketten úgy hasonlítanak egymásra, mintha tükörképek lennének. Kiderül, hogy a lányok ikrek, és azért nem ismerik egymást, mert az egyiket az apa, a másikat pedig az anya neveli. A lányok szerepet cserélnek: Lotte utazik Luiseként apjukhoz Bécsbe, Luise pedig Lotteként az anyjukhoz Münchenbe. Végül a szülők rájönnek a cserére Vajon sikerül-e kibékíteni a szülőket? Megtudhatod a könyvből.

Ezt a könyvet 10 év körüli lányoknak ajánlom, mert a lányok közül sokan álmodoznak arról, hogy egyszer lesz egy ikertestvérük, aki ugyanolyan, mint ők.

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

- Ambrus Alexandra  ajánlása –

A könyv három jó barátról szól: Lengyel Dóriról és Sáriról meg Jóhegyi Laciról. Laci olvasott abban az iskolában a legtöbbet. Egyszer az iskolai könyvtáros pakolgatás közben észrevette, hogy az egyik könyvben más a történet. Nagyszünetben behívatta Lacit a könyvtárba, kiderült, hogy a nyomtatás feltalálója, Gutenberg volt a rokona. Mivel csak Laci volt az, aki könyvet kölcsönzött a könyvtárból, ezért kitaláltak egy tervet. Laci minden könyvet kiolvas, és akkor mindegyikben más lesz a történet. Ez kitudódott és egyre többen kezdtek olvasni.

Azt vették észre, hogy az öreg könyvtáros néni már nem annyira ráncos, egyre fiatalabb lett. Rájöttek, attól, hogy egyre többen iratkoznak be a könyvtárba, és sokan kölcsönöznek könyvet. Először boszorkánynak, most pedig tündérnek néz ki.

Igazuk volt: az a feladata, hogy egyre többen olvassanak.

Ajánlom fiúknak és lányoknak egyaránt.

Bosnyák Viktória: Elképesztő

- Ambrus Alexandra  ajánlása –

Jóhegyi Laci, Lengyel Dóri és Sári meghívót kap egy ismeretlen táborba. Elmennek, majd kiderül, hogy nem lehet használni az internetet. Nem tudják, maradjanak-e vagy sem. Végül maradnak, és megpróbálják megszokni ezt a különleges tábort. Hat fős csoportokba osztották be őket, összebarátkoztak.

A tábor végén megtudták, hogy ez egy gimi gólyatábora volt. Felvették őket az Apolló Akadémiára. Már csak rajtuk áll, oda mennek tanulni vagy sem.

Ajánlom:

· lányoknak, mert érzelmes,

· fiúknak is, mert rejtélyes.

Finy Petra: Úszósuli

- Magda Boldizsár  ajánlása –

A könyv egy gimnazista lányról szól, aki teljes erőbedobással dolgozik egész évben, hogy megnyerjen egy versenyszámot az Országos Bajnokságon.

Elmennek egy hétre Orosházára edzőtáborba. Edzenek, de közben a lány az álom fiújáról álmodozik, aki ott edz mellette.

Egyik nap valami fura hang hallatszik az aknából. Este a gyerekek elhatározzák, hogy bezárják az edzőket a szobába, és lemennek az uszodatérbe. Másnap az egyik gyerek kitalál valami betegséget, de az edző nem ad neki pihenőt, mert tudja, nem mond igazat.

Remélem, sok izgalmas dologgal fogsz találkozni, mint amikor Laca és Patak összejönnek.

Ezt a könyvet bárkinek ajánlom, mert mindenki számára fontos, hogy megtanuljon kitartani és áldozatot hozni.


Fekete István: Vuk
(Megtalálható az iskolai könyvtárban.)

 

- Bocsi Levente  ajánlása –

A könyv témája: Vuk, egy kis rókáról szól, akinek megölik a szüleit, testvéreit. Ebben a regényben a kisróka felnövését követhetjük. Vukot nagybátyja, Karak neveli föl. Megtanítja vadászni és felkészíti az életre. Vuk egy vadászat közben rátalál testvérére, és Karak segítségével kiszabadítja. Hárman élnek együtt, de egy nap Karak a vadász áldozata lesz. A végén Vuknak kisrókái lesznek és boldog családban él.

A regényt olyan gyerekeknek és felnőtteknek ajánlom, aki szeretik az állatokat. Ezen kívül még a könyv tele van izgalmas eseményekkel.

 

 

Kőrösi Mónika: A kis hercegnő

- Kaló Boglárka  ajánlása –

Ez a könyv egy kislányról szól, aki hercegnőnek képzeli magát. Buborékjában utazva sok érdekes helyre eljut. Különböző emberekkel beszélgetve sokat megtud az emberi kapcsolatokról és a szeretetről. Erről szól a kis hercegnő története.

Rachel Renée Russell: Egy zizi naplója

- Pántya Nóra  ajánlása –

Nikki Maxwel új iskolát kezd, ahol célja a CMN (Cuki, Menő, Népszerű) csajok közé tartozni. Csakhogy a CMN csajok között nagy ellenség leselkedik rá. Aki nemcsak gonosz, hanem nagyképű is. Viszont talál magának két nagyon jó barátot, akik mindig kitartanak mellette. Ráadásul van egy kishúga, Brianna, aki folyton folyvást idegesíti. Nikki életében nincsenek unalmas pillanatok.

Mindenkinek ajánlom, aki fel akarja vidítani a napját!

Linda Chapman és Michelle Misra: Hello Kitty és barátai

Az osztálykirándulás

- Ujvári Adél Léna  ajánlása -

Ez a könyv Hello Kittyről és barátairól szól, akik az előző kötetben megalapították a barátság klubot. A barátok éppen a koripályán voltak. Hello Kitty meglátott egy felhívást a Bogárfabrika versenyre, ahol a fődíj négy belépő a vidámparkba. Hazaértek a koripályáról, ekkor újságolta Mimi (Hello Kitty ikertestvére), hogy a Kerge Majom Kalandparkba mennek majd az osztálytársaival. Fifi (Hello Kitty barátnője) ettől a hírtől megrezzent.

Hogy miért ijedt meg Fifi, milyen lett az osztálykirándulás, s ki nyerte meg a Bogárfabrika versenyt, a választ a könyvben találhatjátok meg.

Daisy Meadows: Varázslatos állatbirodalom

- Vaka Csenge  ajánlása –

Ajánlom a Varázslatos állatbirodalom című könyvet azoknak, akik szeretik az állatokat. Lili és Luca ellátogatnak a Barátság-erdőbe a Virágzás ünnepére, de a gonosz varázsló mindent megtesz, hogy megakadályozza ezt. Vajon a beszélő állatbarátaik segítségével sikerül legyőzni az akadályokat?

Bálint Ágnes: Frakk a macskák réme

- Simon Péter  ajánlása –

A könyv főhőse Frakk a vizsla és persze a két macska: Lukrécia és Szerénke. Biztos azért lett a kedvencem, mert nagyon jópofa és sok vicces rész van benne, amiken sokat nevetünk. Anya sokszor mesélte kiskoromban, és a kocsiban is sokszor hallgatjuk, ha utazunk valahová. És persze azért is, mert mi is vizslások vagyunk. Amikor megszülettem, két vizsla is vigyázott rám. Frakk is vigyáz Károly bácsira és Irma nénire. Ti is olvassátok el!

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink