Ma Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
Pályázatok > EFOP-3.2.5-17-2017-00030

EFOP-3.2.5-17-2017-00030

 

Sajtóközlemény

EFOP-3.2.5-17-2017-00030

A pályaorientáció fejlesztése a hatvani tankerületi központban

A Hatvani Tankerületi Központ 70 millió forint támogatást nyert „A pályaorientáció fejlesztése a Hatvani Tankerületi Központban” című pályázatával. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg. A projektben a Hatvani Tankerület négy intézménye, a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, a Gyöngyösi Arany János Általános Iskola, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és az Abasári Aba Sámuel Általános Iskola vett részt. A pályázat megvalósításának kezdete 2018. 02. 01., tényleges befejezése 2020. 11. 30.

A pályázat fő célja a pályaorientációs és tanácsadási tevékenységek megerősítése érdekében a matematikai, természettudományos, informatikai és műszaki pályák választásának népszerűsítése volt, és az ahhoz kapcsolódó kompetenciák fejlesztése a köznevelési intézményekben.

A pályaorientációs és tanácsadási tevékenységek megerősítése megkönnyítette a tanulók pályaválasztását, az oktatási rendszeren belüli, illetve az oktatásból a munka világába való átmeneteket. Ezáltal csökkent az iskolát, vagy az iskola végzettség megszerzése után a szakmát elhagyók száma. Az említett tevékenységek megerősítése hozzásegítette a fiatalokat ahhoz, hogy elképzelésüknek, személyes érdeklődési körüknek és tehetségüknek megfelelően válasszanak szakmát.

Az európai uniós támogatás segítségével a végzős tanulók megyei és országos szintű pályaválasztási eseményeket látogattak meg. Játékos formában szakkörökön, foglalkozásokon vetélkedőkön, szervezett gyárlátogatásokon vettek részt. A digitális térben olyan virtuális világba jutottak el, melyben szabadon barangolva ismerkedhettek meg különböző oktatási tartalmakkal, többek között földrajzi, biológiai, matematikai, informatikai témakörökben. Humanoid robotok segítségével robotika szakkörön ismerkedhetnek a programozás alapjaival. Az iskolán kívüli érdekes rendezvények sora valósult meg a programban.

A végzős tanulók szülei számára elérhető váltak olyan rendezvények, ahol a pályaválasztás pályaorientáció szülői szemszögből került megvilágításba. A pályázatban résztvevő iskolákban tanító pedagógusok pályaorientációs felkészültségét szolgáló, belső témahetek, témanapok, tréningek, képzéssorozatok megvalósítását tűzte ki célul a projekt.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.2.5-17-2017-00030
Támogatás összege: 70 000 000 Ft
Támogatás mértéke:100 %

A projektről bővebb információt a https://kk.gov.hu/efop-3-2-5-17-2017-00030 oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Horváth Márta Tankerületi igazgató
Telefonszám: +36 (37) 795-214
E-mail cím: hatvan@kk.gov.hu


Több szakmaterületet érintő munkahely bemutatások felsőseknek

2018.09.21. - Tanulmányi kirándulás a gyöngyösi Hulladékudvarba

Kis csoportunkkal látogatást tettünk a gyöngyösi Hulladékudvarban. A látogatás során képet kaptunk a helyi szelektív hulladékgyűjtésről, illetve azok munkájáról, akik ezen a telepen dolgoznak. Az itt dolgozók egy része a hulladék átvételét és elhelyezését végzi. Az ő munkájuk általános iskolai végzettséggel végezhető. A kukás autót vezetők már szakiskolát végeztek, de érettségizni nem szükséges ehhez a munkakörhöz. A jogosítványukban szerepel az a kategória, amivel ezt a nagy autót vezethetik. Szintén nem igényel végzettséget a szelektálóban való munka. Itt azok dolgoznak, akik a szelektíven gyűjtött papír-, műanyag- és fémhulladékot válogatják. Látogatásunkon a telep vezetője kalauzolt bennünket végig, aki mérnöki diplomával rendelkezik. Az ő munkájáról sokat tudtak meg a gyerekek. A telep vezetése nagyon szerteágazó feladat.

 

2018.09.27. - Üzemlátogatás a Jászplasztik gyöngyösi gyáregységében

Míg a Jász-Plasztik név 1990-ben egy néhány főt foglalkoztató kis kft.-t jelölt, ma már egy több országban jelen lévő, sok ezer főt foglalkoztató cégcsoportra utal. Olyan vállalat együttesre, amely az általa gyártott és forgalmazott termékeknek köszönhetően Európa szinte minden háztartásában jelen van. És olyan gazdasági szervezetre, amely sikereinek záloga a több lábon állásban, a folyamatos fejlesztésekben rejlik.

Az alapításától kezdve családi tulajdonban lévő, hírnevét műanyag-feldolgozó tevékenységével megalapozó vállalkozás nemcsak saját termékek gyártójaként, hanem multinacionális cégek megbecsült beszállítójaként is ismert. A hazánkban több területen ágazati piacvezetőnek tekinthető, és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legjelentősebb munkáltatójának számító Jász-Plasztik társadalmi szerepvállalása is jelentős, elmondható tehát: a jászberényi központból irányított cég jelentős gazdasági szereplővé nőtte ki magát.

Telephelyek: Jászberény, Nyíregyháza, Nagyréde, Galánta, Madaras, Jászapáti, Sülysáp, Pécs, Budapest, Veszprém, Eger.

Osztályunk a Nagyrédei telepen járt üzemlátogatáson.

Az alábbi foglalkozásokat tekintettük meg: automatizálási fejlesztő, operátor, anyagmozgató, targoncavezető, alapanyag előkészítő, szerszámfelfogó, operátor, minőségellenőr, sofőr, mérnök, gyakornok, szerszámfejlesztő, szerszámkészítő.

 

2018.09.27. - A Tiszalöki Vízerőmű és Vízlépcső meglátogatása

2018. szeptember 27-én a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola 6. évfolyamos tanulói és kísérő tanáraik a pályaorientációs nap keretében meglátogatták a Tiszalöki Vízerőművet és Vízlépcsőt. A kirándulást a Hatvani Tankerületi Központ támogatta az EFOP-3.2.5-17-2017-00030 pályázat keretében.

Az első feladatunk az engedélyek megszerzése volt. Ezután az engedélyekkel együtt érkezett biztonsági előírásokat kellett a tanulókkal megismertetni és elfogadtatni, hiszen olyan munkahelyre mentünk, ahol a látogatásunk alatt is folyt a munka.

A gyerekeket kísérő fizika és kémia szakos pedagógusok már a buszon is tartottak egy rövid előadást a vízerőművek működésével és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban.

A Vízerőmű portáján várt minket a vezetőnk, aki legelőször a parkban elhelyezett táblán mutatta be az erőmű egyes területeit illetve megcsodálhattuk a hatalmas „Zsuzsi" szobrot, amit egy vízbefulladt kislányról mintáztak. Ezután a turbinákat tartalmazó csarnokba vezettek minket, ahol a vízerőmű működéséről kaptak a gyerekek tájékoztatót.

Ezután felmentünk a duzzasztógátra, ahol elmagyarázták a gát működését és a hajózsilip használatát. Ez a rész tetszett a gyerekeknek a legjobban, sokat kérdeztek a vezetőnktől és az ott szolgálatot teljesítő munkástól. Itt szép kilátás nyílt a Tiszára.

A vízlépcső megtekintése után visszamentünk a kiindulási pontunkhoz, ott még az érdeklődő gyerekek kérdezhettek a vezetőtől és csoportképet is készítettünk.

Hazafelé a gyerekekkel beszélgettünk a látottakról és mindannyian azon a véleményen voltak, hogy hasznos volt a kirándulás. Érdekes volt nem csak kívülről látniuk az erőművet, hanem a működésével is ismerkedhettek.

Ez a kirándulás közelebb hozta a gyerekeket a megújuló energiaforrások hasznosságának felismeréséhez, az energia fogalmának és a különböző energiafajták létének megértéséhez. Olyan munkahelyet ismertek meg, amelynek a jövőben egyre jelentősebb fejlesztési lehetőségei vannak.

 

2018.10.12. - Üzemlátogatás: Kékes Étterem, Radír Reklám Kft.

2018. október 12-én A Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola 8.évfolyamából néhány érdeklődő diákkal ellátogattunk a Kékes Étterembe és a Radír Reklám Kft-hez.

A Kékes Étteremben kedvesen fogadott minket a ügyvezető igazgató, aki részletesen ismertette a tanulókkal az étteremben folyó mindennapi munkát. Külön kitért a pincérek, a szakácsok, és egyéb konyhán dolgozó alkalmazottak feladataira. A diákok bepillantást nyerhettek az étterem azon részeibe is, ahol még nem járhattak: megnézhették a konyhát, a nyersanyag raktárat, a rakodó területet, valamint a rendezvényteremben helyet is foglalhattak.

A Radír Reklám Kft-nél két helyszínen is fogadták a gyerekeket. A központi irodában betekinthettek az ügyfelekkel foglalkozó dolgozók mindennapi munkájába, a rendezvényszervezők szerteágazó feladataiba, megmutatták, hogy milyen egyszerűbb feladatokat tudnak az ügyfeleik részére az irodában megoldani: fénymásolás, szakdolgozat bekötése, megnézhették a diákok, hogy hogyan készül el egy feliratos bögre, hogyan készítenek itt egyedi, személyre szóló ajándékokat (pólókat, kötényeket stb.)

A Radír Reklám Kft. másik telephelyén működés közben láthattak a tanulók hatalmas nyomdagépeket, megnézhették, hogy dolgozik egy grafikus. A rendezvényszervezéshez kapcsolódóan egy hangmérnök pultját is kipróbálhatták, megtudták mi a fénytechnikus feladata, és megtekintették azt a hatalmas rendezvénysátrat szétszerelt állapotban, amiket Gyöngyös város nagyobb volumenű rendezvényein fel szoktak állítani.

A tanulók sok tapasztalattal és pozitív élményekkel tértek haza. Hasznosnak bizonyult mindkét helyszín meglátogatása, az adott szakmákról bővebb információt kaptak, és új szakmákat ismertek meg.

 

2019.09.20. - Üzemlátogatás a 8b osztállyal a Mátrai Erőmű Zrt-nél

2019. szeptember 20. napján a 8b osztály tanulóival ellátogattunk Visontára a Mátrai Erőmű Zrt.-hez. Rengeteg hasznos információt kaptunk az üzem működésével, mindennapjaival kapcsolatban. Először rövid filmeket tekintettünk meg az Erőműről, majd meg is tekintettük annak lényegesebb pontjait. Megismerkedhettek a tanulók az Erőmű történetével – mely a mai napig az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. Meglátogattuk a következő egységeket: naperőmű, blokkok, kéntelenítő, hűtőtorony, turbinák, széntároló rendszer. A külszíni fejtés, a blokkok, a hűtőtorony nagyságát, élmény volt közelről látni. Bemutatásra került a létesítmény jövőképe, valamint az, hogy még mindig ez az egyik legjobb munkahely az országban. Megtudtuk, hogy a fosszilis energiagazdálkodás megszüntetése miatt 10 év múlva már nem működhet az Erőmű szén alapú tüzelőanyaggal, de addig is próbálnak a napelemes technológiára áttárni. A tanulók érdeklődéssel hallgatták az előadásokat és érdeklődéssel figyelték meg az egységeket.

 

2019.09.26. - Üzemlátogatás a Salgótarjáni Üveggyárban

Az ötödik évfolyam az idei pályaválasztási napon a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárába látogatott el. A tanulók bepillantást nyerhettek a gyár mindennapjaiba. Hatalmas csarnokban megnézték a gépek működését. A gyár egyik dolgozójától megtudták, hogy a szélvédő üvegek gyártásával foglalkoznak, többek között a Suzuki, a BNW, a Renault és Mercedes gépkocsik szélvédőjét is itt gyártják. A gyerekek érdeklődéssel figyeltek, és sok élménnyel gazdagodtak.

 

2019.09.27. - Látogatás a Tűzoltóságon, a Bori Miamiban és a Gyöngyösi Mentőállomáson

A Pályaorientációs napon 3 szakmával, illetve munkahellyel ismerkedhettünk meg.

Az első állomásunk a Bori mami étterem volt, melynek során bepillantást nyerhettünk a minőségi vendéglátás világába. A vendéglátóhely tulajdonosa körbevezetett bennünket az igényesen berendezett étteremben legnagyobb élmény a világszínvonalú konyha megtekintése volt, ahol bemutatták azokat az igényes alapanyagokat, amelyekből az igazi ínyenc ételek készülnek. Megtudhattuk, hogy az igényes munkáért versenyképes fizetést kapnak az alkalmazottak.

A második állomásunk egy más világba kalauzolt bennünket, ahol megismerkedhettünk a tűzoltók embert próbáló munkájával. Érkezésünkkor szemtanúi lehettünk egy éles riadónak, melynek során egy egység hagyta el a laktanyát a riasztás után. A tűzoltók bemutatták az eszközeiket és a gépjárműveiket. Megismerhettük a modern riasztási központjukat is.

Végül a gyöngyösi mentőállomás munkájába tekinthettünk be. Beülhettünk a modern felszereléssel rendelkező eset kocsiba is. A mentőállomás vezetője bemutatta az állomás tevékenységét, mely után kérdéseket tehettünk fel a mindennapi munkájukkal kapcsolatosan.

A nap során sok új információt kaptunk az érintett szakmákról, ami kibővítette a látókörünket a pályaválasztás kérdésében.

 

2019.09.27. - Kutatók éjszakája rendezvénysorozat - gyárlátogatás a Seissenschmidt Kft. gyöngyösi üzemében

A Gyöngyösi felsővárosi Általános Iskola 7. a osztálya 2019. szeptember 27.-én a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat keretén belül gyárlátogatáson vett részt. A Seissenschmidt Kft. gyöngyösi üzeme fogadta osztályunk 17 tanulóját. A köszöntés után lehetőségünk nyílt megismerni a helyszínen kiállító intézményeket.

  • ESZC József Attila Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Gyöngyös
  • Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium, Gyöngyös (gravírozó gép, eszterga gép, 3D nyomtató)
  • Pedagógiai Szakszolgálat (fejlesztő játékok)
  • Learn Virtual Kft. (targonca szimulátor)
  • Seissenschmidt Kft. (saját gyártású autó alkatrészek bemutatása, üzemlátogatás)
  • Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (pályaválasztási kiadványok)

A gyerekek kipróbálhatták a gépeket, vetélkedőn vettek részt, játszottak. Mindezek után két csoportban az üzemlátogatásra került sor. Az üzem területére lépése előtt balesetvédelmi oktatást kaptunk, a biztonságos látogatás érdekében. A tanulók izgalommal öltötték fel a védőfelszereléseket. Az üzem, a benne folyó munkálatok inkább a fiúk figyelmét kötötték le. Sajnos az üzemben a munkálatok olyan zajjal jártak, hogy a kísérők tájékoztatásából keveset hallottunk. A vendéglátóink kedvesek és segítőkészek voltak. Nem volt azonban szerencsés, hogy természetes módon, az üzemlátogatást kihasználva a csoportjainkhoz csatlakoztak az üzem dolgozóinak gyermekei. Ez annyiban volt zavaró, hogy a mieinknek nem volt kellő lehetősége, ideje és helye megismerkedni a bemutatásra szánt eszközökkel, munkafolyamatokkal.

A látogatást, bemutatókat a gyerekek élvezték, a kapott ajándékoknak is örültek.

Köszönjük a szervező HKIK részéről Tóth Gabriella gyöngyösi képviseletvezető, szakképzési tanácsadó, valamint az üzem dolgozóinak segítségét, munkáját.

 

2019.09.27. - Gyöngyösi Városi Televízió; Gyöngyösi Cinema Bridge mozi

A mai napon a 6. évfolyamos tanulókkal két, több szakmaterületet érintő munkahelyre látogattunk el: a Gyöngyösi Városi Televízióba és a Gyöngyösi Cinema Bridge moziba.

Először a Gyöngyösi Városi Televízió vezetője köszöntötte a tanulóinkat, majd két munkatársa, egy operatőr és egy vágó tartott szakmaismertetőt és bemutatót számunkra. A gyerekek csoportokra osztva ismerkedhettek meg a különböző műsorok díszleteivel, kipróbálhatták magukat az „Aktuális" műsor hírolvasó ja ként, használhatták a súgógépet, beállhattak a kamerák mögé, hogy megtapasztalják, mit is lát az operatőr a munkája közben. Ezután a vágók feladataiba nyerhettünk bepillantást, majd végül az adásvezérlőben ámuldozhattunk a tömérdek monitoron, láthattuk a különböző kameraállásokból látható képeket, sőt még arra is lehetőséget kaptunk, hogy különböző instrukciókat adjunk a stúdióban tartózkodó csoport tagjainak.

Innen a Gyöngyösi Cinema Bridge moziba mentünk, ahol már várt ránk a mozi vezetője. Elsőként egy érdekfeszítő ismertetőt hallhattunk a mozi fejlődéséről, a gépész munkájáról, majd élőben is megtapasztalhattuk, hogy milyen a gépházban dolgozni. A kezünkbe vehettük a régi analóg filmeket, majd azt is megtudtuk, mi egy 21. századi mozigépész feladata, milyen eszközök segítik az ő munkáját, s érdekes volt követni onnan föntről, a gépház kicsi ablakából a moziteremben kivetített filmet.

A két helyszínen megismert szakmák mély benyomást gyakoroltak a tanulóinkra, sokan úgy nyilatkoztak, hogy kedvet kaptak a most megismert szakmákhoz! Lelkes hallgatóközönségünk mindkét helyszínen tapssal köszönte meg az érdekfeszítő szakmabemutatót.

 

2019.09.28. - Kittsee - a Hauswirth Csokigyár meglátogatása

A hegyeshalmi-nickelsdorfi határ átlépése után hamarosan megérkeztünk Kittsee-be, ahol meglátogattuk a Hauswirth Csokigyárat. A csoportunkat egy magyarul beszélő férfi fogadta, aki egy vetítőterembe kísért. Itt egy rövid filmet tekintettünk meg a gyár történetéről. Megtudtuk, hogy évente 120 dolgozó mintegy 2.000 tonna csokoládéból állít elő kiváló ízű, ellenállhatatlan finomságot a legmagasabb minőségben. Ennek 60%-a Ausztriában kerül értékesítésre, a fennmaradó mennyiség pedig az Unió országaiba, Kanadába, Dél-Afrikába, Ausztráliába és Kínába jut exportra. A vásárlók mind ismert áruházláncok tagjai.

Érdekes dolgokat tudtunk meg a családról is. Id. Franz Hauswirth 1949-ben a bécsi Gablenz utcában nyitotta meg cukrászdáját, a mai Hauswirth vállalat elődjét. A klasszikus cukrásztermékek mellett rövidesen csokoládéfigurák gyártásába is kezdett, melyeket más cukrászdáknak is szállított. A csokinyulak és mikulások az ebben az időben megjelenő szupermarketeket is a cég ügyfeleivé tették. A csokoládégyártás egyre nagyobb teret nyert, míg a hagyományos értelemben vett cukrászat folyamatosan veszített jelentőségéből, végül teljesen meg is szűnt. A termelés specializálódott az üreges csokoládéfigurák és bonbonok gyártására. A folyamatos fejlődés miatt idővel ez az üzem is kicsinek bizonyult, így a 60-as évek elején id. Franz Hauswirth szülőfalujába, a burgenlandi Kittsee-be helyezte át a termelést. A Hauswirth vállalat Ausztria egyik legnagyobb szezonális csokitermék előállítója. Végigkísértek bennünket a gyártósorok mellett, ahol megfigyelhettük a csokigyártás fázisait. Megtudtuk azt is, hogy jelenleg csomagolói pozícióba vesznek fel munkásokat.

Régóta legsikeresebb termékük a csokibanán és a rumos-banános csokigolyó. A gyár megkapta „ Hauswirth ist Burgenlands bestes Familienunternehmen" - ,, A Hauswirth Burgenland legjobb családi vállalkozása " kitüntetést is.

A gyárlátogatás után bementünk a csokigyár boltjába, ahol mindenki ingyenesen megkóstolhatta az édességeket és utána vásárolhatott belőle.

Mindannyian többkilónyi csokoládéval tértünk haza.

 

2019.10.14. - Üzemlátogatás a gyöngyösi VAMAV gyáregységben és a gyöngyösi Tüzéptelepen

Az iskolai pályaorientációs napon a hetedik évfolyam két osztálya gyöngyösi telephelyű üzemekhez látogatott el. Látogatásunk első állomása a VAMAV Kft. volt. Ez az üzem vasúti kitérőket, vágánykapcsolatokat és más vasúti szerkezeteket tervez és gyárt. Először egy rövid ismertetőt kaptunk az üzem működéséről és a balesetvédelmi szabályokról, majd mindenkinek védősisakot kellett felvenni a további üzemlátogatáshoz. Az üzemben CNC-vezérlésű gépeken dolgoznak, megnéztük a sínfúró gépet, a lézeres daraboló gépet munka közben. A gyerekek nagyon érdekesnek tartották a lézeres marógépet, amely hatalmas méreteivel lenyűgözte őket. A sínek megmunkálásánál daruval szállították a darabokat egyik művelettől a másikig. Ezután megnéztük a külső daruzott területet, ahol az előszerelt váltókat tartották és ezeket is csak darukkal tudták mozgatni. A látogatás végén a gyerekek az udvaron található kisvonatot is szemügyre vehették, itt tehették fel a látogatás alkalmával felmerült kérdéseiket.

A második állomás a gyöngyösi STAVMAT Építőanyag Kereskedés volt, amelyben általános építőanyagok és kiegészítők forgalmazásával foglalkoznak. Itt megnéztük a burkolat és csempe bemutatótermet. Végig sétáltunk a raktáron, ahol targoncával szállították az árukat. Érdekes volt a vakolat és festékkeverő részleg is.

Ezen a napon többféle szakmát is figyelemmel kísérhettek a gyerekek a gyakorlatban. Nemcsak a fiúk számára jelenthettek ezek a szakmák követendő példát, hiszen a VAMAV látogatása során egy mérnöknő vezetett minket körbe az üzemen illetve a kereskedésben is több nő dolgozott a bemutató teremben

 

1% - NégyeS-O-S Közhasznú AlapítványHatártalanul!
Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával
Hasznos linkek
 
Galéria


További képek..

Partnereink